Hosting Seçimi SEO Performansını Etkiler Mi?

Pek çok işletme sahibi ya da bireysel kullanıcı, web siteleri için seçtikleri hosting’in uzun vadede SEO performanslarına nasıl etki edeceğini bilmeden bu seçimi yapar. SEO performansı açısından iyi bir hosting şirketi seçmek, her ne kadar organik konumunuzun olumlu yönde olacağını garanti etmese de, yanlış bir seçim, SEO performansı açısından web sitenizi kesinlikle olumsuz yönde etkileyecektir.

SEO İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

Arama motoru optimizasyonu yani SEO, dijital pazarlamanın en detaylı ve profesyonel yürütülmesi gereken dallarından biridir. Bu yüzden eğer bir dijital pazarlama stratejiniz varsa, detaylı bir SEO planına da sahip olmanız gerekir.

Neden mi?

Çünkü ortalama olarak bir siteye gelen trafiğin yarısından fazlası organik aramadan gelir. Bu, sosyal medya, ücretli reklamlar, e-posta, yönlendirmeler vb. gibi diğer dijital pazarlama kanallarından gelen trafiğin, arama motorlarının getirdiği trafiğe eşit olduğu anlamına gelir. Ve daha da önemlisi, organik arama trafiği çoğu endüstride en fazla geliri sağlar. Ortalama olarak, organik trafiğin yaklaşık %16’sı potansiyel müşteriye dönüşür. E-ticaret yapanlar için genellikle çevrimiçi satılan tüm ürün / hizmet türlerinde %2 dönüşüm oranı vardır.

Web Hosting Seçimi Web Sitenizi Nasıl Etkiler?

Web hosting şirketi / hizmeti seçiminizin web sitenizi etkileyeceği iki temel alan vardır:

1. Kullanıcı deneyimi (UX)

Hosting hizmetinizin performansı, web sitenizin ziyaretçilerinin deneyimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Yazılımdan bağımsız olarak, bir site yalnızca sunucunun izin verdiği kadar iyi olabilir.

2. Web sitesi işlevselliği

Belirli web sitesi türlerinin bir hosting sağlayıcıdan belirli gereksinimleri vardır. Farklı özellikler, özel eklentiler vb. belirli bileşenler gerektirebilir. Bir e-ticaret markası genellikle çok daha fazlasına ihtiyaç duyar.

Hosting hizmetinizin bu iki yön üzerindeki etkisi, bir sonraki bölümde hosting ile ilgili bileşenlere baktığımızda daha net hale gelecek. Yazının sonunda web sitenizin performansını ve işlevselliğini desteklemek için bir hosting şirketinden tam olarak ne beklemeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Hosting Seçimi SEO’nuzu Nasıl Etkiler?

Bir hosting sağlayıcısı seçmek, SEO performansınız açısından dikkatlice verilmesi gereken önemli bir karardır. Web siteniz ne kadar iyi olursa olsun, kötü bir hosting hizmet seçimi sitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden web siteniz ile ilgili düşünmeniz gereken ilk şeylerden biri, hosting hizmetinin web site performansını etkileyip etkilemeyeceğidir.

Aşağıda bir web hosting sağlayıcı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel faktör vardır. Bunları sıralayacak olursak:

1. Sayfa Yükleme Hızı

Sayfa yükleme hızı, SEO’yu ve kullanıcı deneyimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Sayfa yükleme hızını algoritmasına dahil eden Google, yüksek yükleme hızına sahip web sitelerine daha yavaş web sayfalarına göre öncelik verir. Sitenizin SEO performansı çok daha fazla faktöre bağlı olsa da, hemen çıkma oranıyla ilişkili olduğundan yükleme hızı yakından takip edilmelidir.

Hosting hizmetinizin sayfa hızını etkilemesinin birkaç nedeni vardır:

Sunucu türü: Özel, bulut, VPS veya paylaşımlı (genellikle önerilmez).

Donanım: Sabit sürücü hızı, bellek, işlem gücü vb.

Sunucu konumu: Bir kullanıcı sunucunuzdan ne kadar uzakta olursa, sayfaların yüklenmesi o kadar uzun sürer.

Bant genişliği: Web siteniz ve kullanıcı cihazları arasında verilerin ne kadar hızlı aktarılabileceği.

Özellikler: Birçok hosting hizmeti, içerik dağıtım ağları (CDN’ler) için özellikler veya eklentiler ve belirli senaryolarda kullanıcılar için yükleme sürelerini iyileştiren önbelleğe alma içerir.

Ticari amaçlara sahip bir web siteniz varsa, genellikle paylaşımlı hosting’den kaçınmanız gerekir. Çünkü paylaşımlı hosting, sitenizin birden çok başka site ile aynı sunucuda olduğu anlamına gelir. Bu, hız ve güvenlik açısından tehdit oluşturulabilirken, paylaşılan sunucular için çalışma süresi de daha düşük olma eğilimindedir.

2. Çalışma Süresi / Kapalı Kalma Süresi

Bir web sunucusu için en önemli test kesinti süresidir. Kapalı kalma süresi, web sitenizin erişilebilir olmadığı anlamına gelir. Bunun olmasını hiç istemezsiniz, değil mi?

Hiçbir web sitesi kesinti süresinden %100 korunamasa da, düşük kaliteli web hosting, web sitelerinin çevrimiçi kullanılabilirliğiyle ilgili ciddi sorunların ana nedenidir. Web hosting sağlayıcınız muhtemelen size herhangi bir sorun hakkında bilgi vermeyecektir. Bu yüzden kesinti sürenizdeki rahatsız edici artışları fark etmek sizin görevinizdir.

Kesinti sürenizin nedeni web hosting sağlayıcınızın düşük performansı ise, hosting sağlayıcınızı hemen değiştirin. Bir sağlayıcıyla uzun vadeli bir plana yeni kaydolmuş olsanız bile, bu maliyet kaybı, zayıf SEO ve web sitenizin güvenilirliğini azaltması nedeniyle uzun vadede kaybedebileceğinizden daha azdır.

Kesinti süresi söz konusu olduğunda, bulut hosting hizmetleri daha güvenilirdir, çünkü verilerinizi barındırmak ve yedeklemek için birden çok sunucu kullanırlar. Bu, kesinti süresini önemli ölçüde azaltır. Örneğin, sunuculardan birine yıldırım çarparsa, görevi diğer makine devralabilir ve web sitenizi çevrimiçi tutabilir.

3. Güvenli Web Hosting

Web hosting güvenliği genel olarak çok önemlidir bir faktördür ve SEO sonuçlarınıza olumlu yönde katkı sağlar. Farklı web hosting hizmetlerinin fiyatları hizmetin kalitesine göre değişecektir. Diğer bir deyişle, bir VPS seçerken bile barındırma hizmetinin kalitesi düşükse, ihtiyacınız olan güvenlik seviyesine sahip olmayacaksınız.

Google’nin arama algoritması, çevrimiçi kullanıcılara sorguları için en iyi, en hızlı, en alakalı ve en güvenli arama sonuçlarını sunmak için tasarlanmıştır. Web siteniz güvenli değil olarak işaretlenmişse, SEO’nuzun bundan dolayı zarar görebilir. Bunu önlemek için HTTPS’ye geçmek ve paketinde bir güvenlik planı içeren bir web sitesi barındırma hizmeti seçmek gibi çeşitli önlemler alınabilir.

4. Sunucunun Konumu

Web sitenizin veri konumu söz konusu olduğunda, Google, aramayı yapan kişiye en yakın olan web sitelerine öncelik verir. Yerel bir işletmeniz varsa, web siteniz için yakındaki hosting şirketlerine göz atmanız gerekebilir.

Web Sitenizin Ne Tür Bir Web Hosting’e İhtiyacı Var?

İşletmeniz için doğru hosting seçimi, web sitesinizin türüne bağlı olarak değişir. Büyük bir stok envanterine sahip küresel bir e-ticaret markasıysanız; ziyaretçiler, yer kaplayan görüntüler, birden çok konum ve güvenlik tehditleri düşünüldüğünde, hosting şirketinizden birçok talebiniz olabilir. Fakat her işletmenin bu kadar yüksek talepleri yoktur. Ortalama bir ziyaretçiye sahip bir web siteniz varsa, web sitenizin kullanıcılar tarafından erişilebilir olduğuna ve sitenizde yapacakları her işlem için hızlı ve güvenli yükleme sağlayacağına emin olmanız gerekir. Tıpkı kaliteli bir web sitesi gibi, kaliteli hosting de, daha hızlı ve daha güvenilir bir web sitesi için gereksinimlerinizi karşılamalıdır.

Güvenilir bir hosting hizmeti arıyorsanız, hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Domainmerkezi.net, tercih edeceğiniz hosting türüne karar verdikten sonra kaliteli hizmet anlayışıyla her ihtiyaca uygun çözümler sunar.

Web siteniz için hosting satın almak istediğinizde, Domainmerkezi.net web sitesine gelerek hemen ihtiyacınıza en uygun hosting planını seçebilir, uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden yararlanabilirsiniz.